Műszaki vizsgáztatás

Ahhoz, hogy megfelelően közlekedjünk, és ne történjen semmi baj, a műszaki vizsga elengedhetetlen feltétel, hiszen ez deríti ki, ha nem megfelelő műszaki állapotban van az autónk. A műszaki vizsgáztatás egy hatósági vizsgálat, az autó megbízható működéséről kapunk a műszaki vizsga révén bizonyítványt azzal, hogy meghosszabbítják a forgalmi engedély érvényességét és az ezt igazoló matrica kerül a rendszámtáblánkra. Műszaki vizsgáztatás új autó vásárlását követően négy év után, utána kétévente esedékes. Van egy olyan EU-s törekvés, (még nem jogszabály), hogy a hat évnél idősebb autókat majd évente kell műszaki vizsgáztatni.

Szervizünkben vállaljuk gépjárműve műszaki vizsgáztatását és a műszaki vizsgára való felkészítését is.

 

Műszaki vizsga

A műszaki vizsga ár tulajdonképpen egy hatósági illeték. Ez a műszaki vizsga díja. Ez azonban nem egyenlő a műszaki vizsgáztatás költségével. Ez utóbbi attól függ, hogy milyen állapotban van az autónk. A műszaki vizsgáztatást meg kell előzze egy átvizsgálás. Akkor lesz olcsóbb összességében a vizsgáztatás, ha felkészített, átvizsgált gépkocsi kerül a vizsgasorra, olyan, amely át is megy, amely megfelel az előírásoknak. Működnek a világító berendezések, jól töröl az ablaktörlő, nem sérült a szélvédő, megfelelő a fék hatásfoka, jól fog a kézifék, a motor működése, a károsanyag-kibocsátás az előírásoknak megfelelő, futómű és a gumik állapota megfelelő-e, de fontos a karosszéria állapota, a kötelező tartozékok megléte (elakadásjelzőre, az izzókészletre és az egészségügyi csomag).

 

Vizsgáztatás szervizünkön keresztül

Vannak a közlekedési hatósággal szerződött műszaki vizsga állomások, többek között itt Ócsán is.

Szervízünk vállalja a teljeskörű átvizsgálást, vizsgára felkészítést és az autó vizsgáztatását rövid határidővel. A tulajdonos szempontjából kétségtelenül ez a legkényelmesebb megoldás, hiszen mindent nálunk egy helyen le tud bonyolítani, és a tulajdonosnak nem kell mást tenni, mint egy meghatalmazást adni a műszaki vizsgához. Ehhez egy kitöltendő  formanyomtatványt biztosítunk. Továbbá mellékelni kell a forgalmi engedélyt és a kötelező felelősségbiztosítás meglétét igazoló szelvény, csekk vagy számlakivonat.

 

A műszaki vizsgáztatás menete

A személygépkocsi műszaki vizsgájakor elvégzik a környezetvédelmi mérést, melyet korábban a zöld kártya igazolt (környezetvédelmi tanúsítvány).

Mivel 2010-ben megszűnt a zöldkártya rendszer, így most már a műszaki vizsgáztatással együtt végzik el a járművek környezetvédelmi vizsgálatát. Nincs most már színes plakett, matrica sem. 2010. január 1-én megszűnt a környezetvédelmi igazolólap és annak érvényessége is, így a gépjárművek környezetvédelmi ellenőrzését az időszakos műszaki vizsgálat határidejéhez igazodva kell ezentúl elvégezni. A környezetvédelmi mérés érvényességi ideje a műszaki vizsga érvényességgel egyezik meg a továbbiakban. Ez azért is hasznos és jelentős változás az autósokra nézve, mert nem két helyre kell ezután járni az autóval két különböző időpontban, hiszen a műszaki és a környezetvédelmi érvényességi idő eltért egymástól. Mostmár a forgalmi engedélyben lévő bejegyzések tanúsítják, hogy az autóval minden rendben van.

A vizsgasoron külön padokon átvizsgálják a futóművet (lengéscsillapítókat), a fékrendszert, a motort, a kipufogórendszert, a karosszériát, a világítást, a biztonsági felszereléseket, még az ablaktörlő megfelelő működését is.

A műszaki vizsga eredményétől függően a járművek különféle jelöléseket kapnak, így a Fekete színű jelzés – korszerűtlen, nem környezetbarát járművet jelez, amelynek a környezetvédelmi osztályba sorolása: 0, 1, 3. Pirosszínű jelzés jelentése – korszerűtlen, kevésbé környezetbarát jármű, amelynek a környezetvédelmi osztályba sorolása: 2. Kék színű jelzés – korszerű, környezetbarát járművekre tehető, amelynek a környezetvédelmi osztályba sorolása: 4, 6, 7, 8. Zöldszínű jelzést pedig az jármű kaphat, amelyik korszerű, kiemelten környezetbarát, és amelynek a környezetvédelmi osztályba sorolása: 9, vagy e feletti.

 

Ön tudta?

Ha lejárt a forgalmink és ezt nem mi magunk észleljük elsőként, hanem a rendőr, bevonhatják a rendszámot, a forgalmi engedélyt, szigorított vizsgáztatás válik szükségessé, ahová csak útvonalengedéllyel vihetjük a kocsit. Ilyenkor aztán tényleg szükséges a szerviz segítsége, mert itt aztán nem ússzuk meg az alapos átvizsgálást, előzetes autójavítást sem.

 

A vizsgáztatáshoz szükséges okmányok:
Magánszemély esetén (a gépjármű forgalmi engedélyében szereplő személy):

  • Személyi igazolvány, lakcímkártya

Cég esetén:

  • Cégbírósági bejegyzés (másolatpéldány elegendő)
  • Aláírási címpéldány (másolatpéldány elegendő)

A műszaki vizsgáztatás díja személygépjárművek esetén bruttó 23.000 Ft-tól.